Zaujímavosti zo života školy 2022 / 2023


Pamiatky svetového dedičstva UNESCO na Slovensku

V úvode školského roka 2022/2023 SOŠ sv. Cyrila a Metoda v Michalovciach zrealizovala projekt pod názvom „Pamiatky svetového dedičstva UNESCO na Slovensku“, ktorý finančnou dotáciou podporilo mesto Michalovce. V rámci projektu 27 žiakov našej školy navštívilo dňa 14.09.2022 Šarišské múzeum a expozíciu IKONY v Bardejove, skanzen v Bardejovských kúpeľoch. Expozícia je uložená v historickej budove: goticko – renesančnej radnice postavenej v rokoch 1505-1511. Exponáty dokumentujú rozvinutú remeselnú a textilnú výrobu, výtvarné umenie v 15. a 16. storočí, kedy Bardejov dosiahol vrchol slávy a bohatstva. Expozícia ikonopisných pamiatok je jedinou na Slovensku, kde sú vystavené maľby na dreve od 16. do polovice 19.storočia. Žiakov najviac zaujal prsteň s briliantmi kráľovnej Alžbety, ktorá navštívila aj Bardejovské kúpele a jej izba je sprístupnená verejnosti. Projekt vytvoril priestor pre žiakov študijných odborov propagačná grafika, informačné služby a systémy, kde mali možnosť spoznať  vývin ikonopisnej tvorby karpatských ikon a nabrať inšpiráciu pri vlastnej tvorbe na odbornom vyučovaní. Exkurziu sme obohatili návštevou skanzenu v Bardejovských kúpeľoch, ktorý je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. V etnoparku je rozmiestnených 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo dvoch etník: slovenského a rusínského obyvateľstva. Ďakujeme mestu Michalovce za možnosť zrealizovať netradičnú formu výučby, ktorou sa chceme  začleniť medzi tie školy v našom meste, ktoré uprednostňujú moderný prístup  vzdelávania.      

Autor článku: Ing.Mária Baranová

     

           

              

      


Účelové cvičenie - exkurzia do prírody

19.9.2022 sa študenti tried I.A, II,A, I,B, II,B, zúčastnili povinného účelového cvičenia a študenti tried I.C, II,C a IV.A exkurzie do prírody. Napriek nepriaznivému daždivému počasiu absolvovali stanovištia: zdravotnícka a prvá pomoc, topografia a orientácia na mape, BOZP stanovište a Chránené krajinné oblasti a národné parky. Všetky úlohy boli úspešne zvládnuté a študenti si odniesli nové informácie a vedomostí.

          


Kurz ochrany života a zdravia

Študenti III.A a III.B v dňoch 19.09.2022-21.09.2022 absolvovali Kurz ochrany života a zdravia v trvaní 3 dní. Prvý deň absolvovali stanovištia v ktorých si overili vedomosti v oblasti BOZP, prvej pomoci, topografii, chránených krajinných oblastiach a národných parkoch taktiež v oblasti pravidiel cestnej premávky. Druhý deň absolvovali prednášku spojenú s praxou v červenom kríži, kde si vyskúšali oživovanie,  základy prvej pomoci, umelé dýchanie, obväzovú techniku a získali cenné poznatky do života. Posledný deň si zmerali sily v streľbe zo vzduchovky a airsoftovej pištole. U chlapcov mali najpresnejšiu mušku Filip Bilohlávek - 43 bodov, Dominik Demko a Róbert Struk, ktorí nastrieľali po 38 bodov, z dievčat boli najpresnejšie Patrícia Olejníková 35 bodov, Ľubica Hospodiová 16 bodov.

    

 

              


 Európsky deň jazykov 2022

Aj v tomto školskom roku sme si pripomenuli Európsky deň jazykov, ktorého cieľom je podpora zachovania rozmanitosti kultúr, jazykov a učenia sa jazykov ako prostriedku interkultúrnej komunikácie, získavania poznatkov a vytvárania priateľských vzťahov aj s inými národmi. Na žiakov čakali zaujímavé aktivity z anglického a ruského jazyka, ale aj aktivity, ktoré preverili ich všeobecný prehľad.

        

     


September – mesiac finančnej gramotnosti

Pojem finančná gramotnosť sa čoraz viac dostáva do popredia. Spája sa s realizáciou správnych finančných rozhodnutí, ktoré v konečnom dôsledku vedú k zabezpečeniu lepšej budúcnosti. Naši žiaci sa ako každý rok práve 8. septembra otestovali, ako sú na tom so svojimi finančnými vedomosťami.

   
      


Profesia Days Košice

Na tomto zaujímavom podujatí mohli naši študenti stretnúť významných zamestnávateľov regiónu východného Slovenska, stredné a menšie firmy, ale aj zamestnávateľov, ktorí pôsobia na celom Slovensku.
 

                    

           

    


Grécko  na  úsvite dejín.

Takto sa volá najnovšia výstava v Zemplínskom múzeu v Michalovciach, ktorú sme so žiakmi odboru propagačná grafika navštívili v rámci hodín dejiny výtvarnej kultúry. Jedná sa o prezentáciu súkromnej zbierky cestovateľa a zberateľa Jána Hertlíka. Výstava prezentuje umeleckú kultúru egejskej oblasti, prezentuje obdobie od neolitu až po rozpad mykénskej civilizácie.

    

    

  


Deň zdravej výživy
16. októbra si pripomíname Svetový deň potravín- študenti odborov kuchár a spoločné stravovanie predviedli svoju šikovnosť a pripravili chutné nátierky, ktoré ulahodili nielen našim chuťovým pohárikom, ale aj očiam.
Svetový deň potravín nie je len o oslave surovín, potravín a pokrmov, ktoré máme česť si dopriať, ale aj o zvyšovaní povedomia ľudí, ktorí takéto privilégiá nemajú.
V rámci environmentálneho projektu Zatoč s odpadom sme sa zapojili do októbrovej výzvy Jedlé plytvanie- žiaci sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o tejto aktuálnej problematike, pozreli si poučné video a vypočuli niekoľko inšpiratívnych rád ako predchádzať plytvaniu jedlom v domácnosti.

                      

    


Projekt Mladý tvorca
Naši študenti Dominik Demko, Filip Kroka a Matej Sabadoš sa zapojili do projektu Mladý tvorca, ktorý organizovalo Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Tento projekt bol zameraný na podporu tvorivosti a podnikavosti študentov stredných škôl. Študenti vypracovali a zrealizovali svoj PODNIKATEĽSKÝ SEN, za ktorý boli odmenení hodnotnými cenami od MHSR. Gratulujeme.


Návšteva Bratislavy
26.októbra naši študenti navštívili Bratislavu. Ich prvou zastávkou bola Národná rada SR, kde sa dozvedeli informácie o jej fungovaní a porozprávali sa s bývalým ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Ich poznávanie ďalej pokračovalo na Bratislavsky hrad a do barokovej záhrady. Tam si pozreli zaujímavú výstavu - N89 Cesta k slobode. Ich poslednou zastávkou bola Národná banka Slovenska a výstava Od slovenskej koruny k Euru. Z tohto výletu si študenti doniesli veľa krásnych zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať

 

    

 

 

                

    

      


Výstava - Jasenovskí novomučeníci vo svetle vzkriesenia

Žiaci prvého ročníka navštívili v Malej galérii MsKS v Michalovciach výstavu Jasenovskí novomučeníci vo svetle vzkriesenia.

      


Enviromentálny worshop

26.10.2022 sa žiaci nadstavbového štúdia zúčastnili environmentálneho workshopu v Regionálnom centre mládeže v Košiciach.

       


Súťaž I-Bobor - kategória Senior

Dňa 8.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže I-Bobor vkategórií senior z triedy 3.A odbor ISL.

1. Miesto: Sebastán Gruľa 

2. Miesto: Dominik Demko

3. Miesto: Radka Fedorišinová

   

Súťaž I-Bobor - kategória Junior

Žiaci našej školy  z triedy 1.A odbor ISL sa zúčastnili súťaže I- Bobor  dňa 10.11.2022 v kategórií junior.

1. Miesto: Daniela Gazdová 

2. Miesto: Ela Paulovčáková

3. Miesto: Barbara Kašková, Miroslav Banom, Ján Geci

       


Medzinárodný deň študentstva – 17. November.

17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Je dňom štátneho pokoja, čo pre študentov predstavuje deň voľna. 17. november je spomienkovým dňom Nežnej Revolúcie, dňom boja za slobodu a demokraciu.
My sme si v rámci tohto týždňa študentstva vyrazili na filmové predstavenie, kde sme si pozreli komédiu Klamár na plný úväzok.

                   


Workshop - Startup Podnikanie

Žiaci II.A triedy sa zúčastnili Workshopu Startup - Podnikanie v Košiciach, kde si vyskúšali zrealizovať rôzne podnikateľské aktivity, vytvorili si vlastné logo firmy a vypracovali svoj podnikateľsky plán.

 

 

     


Navždy sa zachová v pamäti stužková....

Dňa 25.11.2022 sa uskutočnila stužková slávnosť II.C triedy.

       

     


Vianočný program v Domove Sociálnych Služieb v Michalovciach

Dňa 7.12.2022 žiaci našej školy v tento adventný čas potešili svojim vianočným programov klientov Domova Sociálnych Služieb v Michalovciach.

Žiaci z odboru kuchár napiekli sladké vianočné linecké koláčiky, ktoré rozdávali klientom Domova Sociálnych Služieb v Michalovciach hneď po vianočnom programe.

  

  

       

                   


Detský film v škole 2022

V rámci predmetu ruský jazyk sme sa zapojili do výtvarnej súťaže, naše žiačky Viktória Židziková, Veronika Andrisová a Vanesa Cuartero Süčová získali krásne

umiestnenia. Srdečne blahoželáme!

   


Olympiáda v anglickom jazyku

23. novembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku.

Najúspešnejší žiaci:

1. miesto: Viktória Berinštetová

2. miesto: Milan Kovaľ

3. miesto: Ján Geci


Beseda Pomoc rodine

Organizácia Spojených národov vyhlásila 25. november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách. My sme sa v rámci tohto dňa zúčastnili besedy, ktorú zorganizovalo občianske združenie Pomoc rodine. Beseda sa týkala násilia na ženách páchaného v partnerských vzťahoch a možnostiach ich prevencie.

   


American Center Košice

V rámci hodín cudzích jazykov sa žiaci našej školy zúčastnili prednášky o možnostiach štúdia angličtiny v USA.
Prednáška sa konala v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach, ktorej priestory si žiaci mohli pozrieť a bezplatne sa mohli zaregistrovať a požičať si knihy. Súčasťou našej návštevy bol aj workshop. Koordinátorka amerického centra pripravila pre žiakov technologickú aktivitu na 3D tlačiarni a predstavila im ozobotov.


       

    

     


Súťaž - Zemplínske pero

Na našej škole nechýbajú ani spisovateľské talenty. Je ním Adrián Szabó z I. C triedy, ktorý získal 1. miesto v literárnej súťaži Zemplínske pero v oblasti poézie. .

      


Sviatok sv. Mikuláša
Sviatok sv. Mikuláša patrí medzi najobľúbenejšie sviatky vôbec. A aj tento rok sa 6.decembra rozžiarili oči našim žiakom radosťou a prekvapením. Samozrejme nechýbala sladká dobrotka a v rámci tohto sviatku sme sa už predvianočne naladili romantickou komédiou Vánoce na spadnutí
.

   

     

    


Imatrikulácia
Imatrikulácia je neodmysliteľnou súčasťou našej školy a prvákov, preto po pár mesiacoch adaptácie prišiel čas na tento uvítací ceremoniál. Prváci zložili sľub, pohostili sa skvelými pripravenými jednohubkami a taktiež si medzi sebou zasúťažili. Všetkým prvákom želáme veľa úspechov do ďalšieho štúdia.

   
      

           

     

  


Valné zhromaždenie
Queens, š.f.
Na ustanovujúcom valnom zhromaždení študentskej spoločnosti Queens schválili akcionári stanovy spoločnosti, podnikateľský plán, členov dozornej rady a manažment firmy. Manažment spoločnosti tvorí 5 členný tím, ktorý je pripravený a motivovaný na vkladanie nadobudnutých teoretických i praktických skúseností do spoločnosti. V tomto školskom roku je v tomto zložení:
Prezident – Andrea Kanalošová
Viceprezident financií – Viktória Rohaľová
Viceprezident marketingu – Miriam Lecová
Viceprezident ľudských zdrojov – Simona Poľaková
Viceprezident výroby – Sofia Saloňová
Cieľom tohto predmetu Aplikovaná ekonómia je pomôcť študentom zorientovať sa v podmienkach trhovej ekonomiky a získať tak praktické skúsenosti a zručnosti v oblasti podnikania.

  

   


Slávnostné odovzdávanie stužiek IV. A triedy.

     

        

      


13.12.2022 sa uskutočnil na našej škole Deň otvorených dverí.

   

       

       


SÚŤAŽ  -  Najlepšia Záložka

 Dňa 16.1.2023 sa uskutočnila súťaž - najlepšia záložka v triede 1. A odbor ISL.

1. miesto:  BARBARA  KAŠKOVÁ

2. miesto:  GAZDOVÁ DANIELA

3.miesto: MARTINA COPÁKOVÁ

   

     

 


COMICS-ART

So žiakmi prvého ročníka odboru informačné systémy a služby sme v rámci praxe a dejín umenia navštívili galériu Zemplínskeho osvetového strediska, kde práve prebieha prvá tohtoročná výstava michalovského výtvarníka Miroslava Babinčáka. Tradično/netradičná výstava s názvom Comics-art, sa nesie v duchu pop-artovej kultúry. Výtvarník v nej predstavil svoju komiksovú a digitálnu tvorbu.

  

   


FG v Košiciach
26.januára sme sa zúčastnili neformálneho finančného vzdelávania v expozitúre Národnej banky v Košiciach. Vzdelávací modul Príjem a práca bol zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti našich študentov.


    

   

  


Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

"Osud miliónov Židov nesmie nikdy upadnúť do zabudnutia,“
27. januára si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.V rámci genocídy namierenej na židovské etnikum bolo vyvraždených okolo 6 miliónov Židov.
Na túto smutnú tému sme si boli vypočuť prednášku o holokauste v Zemplínskom kultúrnom centre v Michalovciach.


  

      


Správna  voľba povolania 2023.

    

       

                 

        


Súťaž - rýchle prsty

Dňa 13.2.2022 sa uskutočnila súťaž rýchle prsty v trieda 1.A odbor ISL.

1. miesto: Miroslav Banón

2. miesto: Sofia Krasij

3. miesto: Karolína  Michalková

     

  


Finančné plánovanie v rámci Finančnej gramotnosti v expozitúre Národnej banky v Košiciach


Žiaci druhého ročníka a nadstavbového štúdia sa zúčastnili v poradí 2 školenia - Finančné plánovanie v rámci Finančnej gramotnosti v expozitúre Národnej banky v Košiciach. Tam získali hlavne cenné informácie ohľadne finančného plánovania a taktiež, kde je najlepšie ukladať vlastné financie. Na záver si každá skupinka vytvorila zo stavebnice vlastný trezor, do ktorého zapojila vlastnú predstavivosť a tvorivosť.


   

   


Valentín, valentínske stolovanie, valentínska poézia a próza.


Za najkrajšiu Valentínsku poéziu a prózu boli odmenení Adrian Szabo I.C a Sofia Krasij I.A.
 

   


Ruské slovo

V tomto školskom roku sa konal 17. ročník súťaže Ruské slovo. Našu školu reprezentoval žiak II.C triedy Maksym Leonov, ktorý v kategórii prednes prózy získal 1. miesto v krajskom kole súťaže. 17.2.2023 sa zúčastnil celoslovenského kola v Košiciach, kde takisto obhájil 1. miesto. Srdečne blahoželáme!  

        


EURES

O možnostiach zahraničnej stáže alebo pracovných ponúk sa žiaci dozvedeli prostredníctvom prezentácie EURES.


Beseda - Alžbeta Báthory- Čachtická pani

Dňa 23.3.2023 sa žiači zúčastnili besedy pod názvom  Alžbeta Báthory- Čachtická pani v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického.

      


Čo vieš o anglicky hovoriacich krajinách

V mesiaci marec boli pre žiakov pripravené vzdelávacie aktivity a súťaž o anglicky hovoriacich krajinách. Svoje vedomosti si žiaci preverili v interaktívnych cvičeniach a vo vedomostnom kvíze.

Najlepšie výsledky dosiahli žiaci:

1.      Matúš Sabo,  II.C

2.      Adrián Szabó,   I.C

3.      Kristína Beňaková,  II.B

   


Východoslovenské múzeum so sídlom v Košiciach

Dňa 14.4.2023 sme navštívili Východoslovenské múzeum so sídlom v Košiciach, ktoré je jedným z najvýznamnejších a najstarších múzeí na Slovensku. Pozreli sme si zaujímavé expozície ako je Košický zlatý poklad, Zaži Barok a Drotári. Po skončení prehliadky sme sa ešte za pekného počasia prešli po centre mesta a stihli sme si domov zakúpiť aj pekný darček a dať si kávičku či koláčik. Ďakujeme študentskej firme Queens za tento krásny výlet.

   

   

  


3.apríla 2023 -návšteva Zemplínskeho múzea a výstavy kraslíc v Michalovciach

      

     

   

  


Výstava prác súťaže AMFO 2023

V rámci praxe a predmetu počítačovej grafiky sme dňa 17.4. 2023 so žiakmi druhého ročníka odboru informačné systémy a služby navštívili galériu Zemplínskeho osvetového strediska. Pozreli sme si práve prebiehajúcu výstavu regionálneho kola – AMFO 2023 pod témou Identita. Výstavou sme si doplnili teoretické vedomosti v oblasti fotografie, ktorej sme sa venovali na hodinách. Mali možnosť si rozšíriť umelecký obzor a inšpirovať sa svetlom a kompozičnými prvkami u jednotlivých fotografov.

 

     

    


Beseda s pracovníkom ÚPSVaR.

19.4 2023 sa u nás uskutočnila beseda s pracovníkom ÚPSVaR, kde žiaci dostali cenné informácie ohľadne uplatnenia sa na trhu práce.


Deň narcisov – deň boja proti rakovine

Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Do tejto jedinečnej verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine sa zapojili aj naši študenti

   


Deň Zeme
22.apríla si pripomíname Deň Zeme. Cieľom je upozorniť na dôležitosť ochrany životného prostredia. Ani my sme nezabudli na tento významný deň- študenti nadstavbového štúdia upratali okolie školy.

  

   


Informatická príprava

Dňa 24.4.2023 sa žiaci odboru ISL, trieda 1. A zúčastnili informatickej prípravy v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach.

     


Exkurzia v kaderníctvach

Dnešný deň Naša škola SOŠ sv. Cyrila a Metóda strávila návštevou Michalovských kaderníckych salónov pod vedením našej majsterky Kamily Melníkovej Antonyovej spolu so žiakmi z prvého až tretieho ročníka. Touto školskou exkurziou sme chceli nazrieť do života po ukončení štúdia na našej škole a aké sú možnosti pre naše budúce kaderníčky z SOŠ sv. Cyrila a Metóda v Michalovciach.  

  


Finančná olympiáda

Finančná olympiáda je celoslovenská vedomostná súťaž v oblasti financií, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci. Súťaž bola organizovaná v troch kolách. Traja žiaci našej školy postúpili do II. kola:

1.Viktória Roháľová z III.A

2.Marek Miker z I.C

3.Adela Marcinová z II.A

Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a postupujúcim blahoželáme.


Záverečné valné zhromaždenie

9. mája 2023 sa uskutočnilo záverečné valné zhromaždenie študentskej firmy Queens, na ktorom sa schválila výročná správa, správa dozornej rady a návrh na rozdelenie zisku. V rámci vyučovacieho predmetu aplikovaná ekonómia tak žiačky dostali príležitosť vyskúšať si podnikanie na vlastnej koži a pripraviť sa na podnikanie v reálnom živote.

  

   


späť