|
8501 400 UMELECKOREMESELNÉ PRÁCE |
|
Absolvent má všeobecné vzdelanie, odborné vedomosti a
zručnosti na tvorbu
náročných umeleckých a slohových diel
podľa výtvarných návrhov alebo historických
vzorov s uplatnením vlastného tvorivého prístupu v
materiálnom prevedení daného
umeleckého remesla. V základnej
hodnotovej orientácii uplatňuje zásady humanizmu
a demokracie.
|
|
Absolvent pozná:
-
estetické zásady výtvarno-úžitkovej
tvorby
-
všeobecné princípy vývoja výtvarnej kultúry vrátane umeleckých remesiel
-
umelecké diela
reprezentujúce kultúrne dedičstvo našich predkov a významné
diela svetových umelcov
-
orientuje sa v súčasných výtvarných smeroch, rozozná
podľa znakov
jednotlivé slohové obdobia
-
ovláda výtvarné
techniky potrebné pre realizáciu umeleckoremeselných diel
-
má vlastný výtvarný názor a výtvarné myslenie, výtvarné
vyjadrovacie
spôsoby pre samostatnú tvorbu rozvíjaním individuálnych
schopností.
|
|
|
6426 400 VLASOVÁ KOZMETIKA |
|
Vedomosti
absolventa v oblasti všeobecného vzdelania:
ovláda
základné prostriedky oznamovacieho, administratívneho a
odborného prejavu
v
slovenskom jazyku, má potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu
schopnosť v ústnom a
písomnom
styku, vie sa vyjadrovať v súlade s komunikatívnou situáciou,
pozná vybrané umelecké diela, ktoré reprezentujú kultúrne dedičstvo
slovenskej a pokrokovej literatúry
, dokáže
sa vyjadrovať v cudzom jazyku v bežných situáciách spoločenského
alebo
pracovného
styku
, preukazuje
vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti a spoločenskej
výrobe
v
spojitosti s demokratizáciou všetkých sfér života, má
osvojené požadované formy
medziľudských
vzťahov prostredníctvom verejnej informovanosti, má osvojenú
potrebnú
toleranciu
k názorom druhých, ku konštruktívnej kritike a sebakritike
, uvedomuje
si nevyhnutnosť dobrého rodinného zázemia a má kladný vzťah k
svojej
budúcej
rodičovskej úlohe
, ovláda
učivo stredoškolskej matematiky, chémie, pozná základy
prírodných a technických
vied a
vie ich vysvetliť a aplikovať v praxi.
|

|

|
Vedomosti absolventa v oblasti odborného vzdelania
-
má
vedomosti o kvalite vlasov, vlasovej pokožky a vie stanoviť
správny pracovný postup
kaderníckeho
a kozmetického ošetrenia vlasov a pleti
-
vie
posúdiť účinky a zloženie kaderníckych prípravkov a prípravkov
používaných pri odbornej starostlivosti o pleť, manikúre a
pedikúre
-
má
znalosť estetického cítenia pri tvorbe účesov a úprave
pleti ako celého pracovného
prostredia
-
má
vedomosti o funkčnom a estetickom vybavení a zariadení prevádzok
poskytujúcich
služby
v odbore kaderníctvo, pleťová kozmetika, manikúra, pedikúra
-
má
odborné vedomosti o poskytovaní poradenskej služby z hľadiska
ošetrenia vlasov a
pokožky,
konečnej úpravy účesov a doplnkovom predaji
-
ovláda
zdravotno-hygienické predpisy vzťahujúce sa na odbor kaderníctva,
kozmetiky,
manikúry
a pedikúry
-
má
znalosti a dodržiava zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri
práci, hygienu práce a
ochranu
životného prostredia
-
ovláda
základné ekonomické zákonitosti zamerané na podnikanie,
vedenie účtovníctva,
zostavovanie
kalkulácie nákladov na nové materiály, určenie noriem
spotreby materiálu,
hľadanie
nových foriem práce vzhľadom na ich ekonomickú účinnosť
-
má
vedomosti o právach a povinnostiach riadiaceho pracovníka,
vedomosti o vplyve prác
na
vývoj osobnosti človeka, o činiteľoch, ovplyvňujúcich
pracovný výkon a taktiež
vedomosti potrebné pri riadení pracovného kolektívu
Zručnosti
absolventa v odbornej spôsobilosti
-
ovláda
základné pracovné postupy kadernícke, kozmetické, pedikúry
a manikúry
-
ovláda
nové pracovné techniky v kaderníckej praxi
-
vie
vytvoriť zložité spoločenské a večerné účesy podľa
schematického vyobrazenia a
predlohy
ako aj použitím a vyhotovením vlasových ozdob
-
ovláda
technológiu strihania vlasov v rôznych kombináciách, nové
smery pri farbení vlasov,
vlasovej
preparácii, melírovaní, plastickom farbení, sušení vlasov
do vĺn
-
ovláda
technologické postupy pri ošetrení jednotlivých typov pleti,
pri ošetrení rúk a nechtov
-
odborne
pracuje s kozmetickými prístrojmi pri kozmetickom ošetrení
pleti, rúk a nôh
-
ovláda
denné a večerné líčenie s lepením umelých rias
-
vykonáva
všetky pracovné postupy v súlade s hygienickými a bezpečnostnými
predpismi
Zaraďovanie
absolventov
Po
úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent schopný
pracovať v oblasti
kaderníctva
a kozmetiky, a to v kaderníckych a kozmetických salónoch, menších
firmách,
v živnostenských
zariadeniach, prevádzkach televízie, v divadle, kúpeľných
zariadeniach, na
lodiach,
v hoteloch ako aj v predajniach s kaderníckymi a kozmetickými
prípravkami.
Možnosti
ďalšieho vzdelávania
Absolventi
študijného odboru, ktorí úspešne vykonali maturitnú skúšku,
sa môžu uchádzať
o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za
rovnakých podmienok ako
absolventi
ostatných stredných škôl, poskytujúcich úplné stredné
vzdelanie.
|
|
6421 4 00 SPOLOČNÉ
STRAVOVANIE |
|
Stručná charakteristika predmetu:
Študijný odbor prehlbuje a rozširuje odborné
vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore
a súvisiace s racionalizáciou, riadením zariadení spoločného
stravovania. Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke
zariadenia spoločného stravovania, objednávok, zabezpečovaní
technického vybavenia a údržby prevádzky a pripravuje na
samostatnú podnikateľskú činnosť. Umožňuje absolventovi zvládnuť
náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb
a konkurencieschopnosti podnikania.
|

|

|
Vedomosti absolventa v oblasti odborného vzdelania
-
ovládať
zásady ekonomiky so zameraním na spoločné stravovanie a
cestovný ruch,
-
základy
praktických otázok založenia a prevádzkovania vlastného súkromného
podniku alebo živnosti,
-
ovládať
základy jednoduchého a podvojného účtovníctva,
-
zásady
hospodárenia so surovinami, materiálom a pod.,
-
základy
prípravy technologicky náročných jedál, vrátane národných,
regionálnych a iných špecialít,
-
samostatne
zostavovať kalkulácie,
-
poznať zásady
riadenia pracovníkov v zariadeniach spoločného
stravovania a cestovného ruchu,
-
ovládať
pracovné činnosti manažmentu strednej úrovne riadenia,
-
využívať
výpočtovú techniku
na spracovanie dát a evidenčné účely, na efektívnu hospodársku
korešpondenciu a ekonomické rozbory a prognózy.
Absolvent má vedieť urobiť:
-
viesť
administratívu vo výrobných a odbytových strediskách,
-
pripravovať
technologicky náročné jedlá, vrátane národných, regionálnych
a iných špecialít,
-
viesť účtovnú
dokumentáciu,
-
vypracovať
písomnosti hospodárskeho charakteru v materinskom
a cudzom jazyku,
-
pracovať
s výpočtovou technikou.
Zaraďovanie
absolventov
Po úspešnom
vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať
náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok
spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní
predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou
klasifikáciou zamestnaní – prevádzkár, šéfkuchár, šéfcukrár,
hlavný čašník, majster odbornej výchovy a ostatné povolania a
činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným
ruchom, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.
Možnosti
ďalšieho vzdelávania
Absolventi študijného odboru, ktorí úspešne
vykonali maturitnú skúšku, sa môžu uchádzať o štúdium na
vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých
podmienok, ako absolventi ostatných stredných škôl,
poskytujúcich úplné stredné vzdelanie.
|
|